Siirry pääsisältöön

Keitä varten keksihyllyt ovat?


Prismassa hylly kuin hylly jatkuu kymmeniä metrejä. Leikkelehylly, maitotuotehylly ja keksihylly. Olen miettinyt keitä varten keksihyllyt ovat, keille on vaikeaa kävellä siitä ohi sen enempiä vilkuilematta? Jos minä kaipaan herkkuja, päädyn yleensä aina suolaiseen vaihtoehtoon. Minua ei sokeri juurikaan koukuta ja pystyn välttelemään houkutuksia. Tai näin olin luullut, kunnes menin töihin.

Keksit kutsuvat kaikkia kahdeksan tunnin työpäivän uuvuttamia, liian vähän nukkuneita ja liikkuneita ihmisiä. Meitä, jotka istumme aamulla autossa, päivällä töissä, lounaalla, palavereissa ja kotimatkalla taas autossa. Meitä, jotka emme ehdi mennä iltakymmeneltä nukkumaan, sillä halutaan vielä hetki omaa aikaa, katsoa vielä tämä ohjelma, tai lukea vielä vähän. Meitä, joilla ei ole voimia lähteä työpäivän jälkeen liikkumaan, vaan illasta selvitään kaavalla: ruokaa, sohvalle ja nukkumaan.

Me kaikki tiedämme oikein hyvin, että voisimme paremmin jos a) nukkuisimme enemmän b) liikkuisimme enemmän, ja c) panostaisimme sosiaaliseen elämään enemmän. Mutta käytännössä se on mahdotonta, sillä hullun hektinen työkulttuuri, jatkuvat ylityöt, meistä riippumattomat iltamenot (esim. lasten harrastukset ym.) vievät kaikki mehut ihmisestä ja samalla tirisee ulos myös hyvinvointi. Tälle ihmiselle ruokakaupan keksihyllyt ovat yksi suurimmista houkutuksista.

Tein menneenä kesänä empiirisen tutkimuksen aiheesta 7,5 h työpäivät ja niiden liitännäisvaikutukset. Sain selville, että normaalipituiset työpäivät aiheuttavat väsymystä ja tehtäviin turtumista, niska-hartiaseudun jumiutumisen, jatkuvaa unenpuutetta ja yksipuolistuneen ruokavalion. Väsymys oli niin totaalista, että ensimmäiset puolitoista kuukautta oli täysin mahdoton ajatus lähteä lenkille työpäivän jälkeen. Kuulostaa oudolta, mutta niin vain kävi. Aivot olivat ihan tukossa sekä työtehtävistä että uudesta tilanteesta uudessa organisaatiossa. Päässä surisi vielä iltamyöhään eikä uni meinannut tulla. Migreenikin palasi reilun vuoden tauon jälkeen takaisin (sinänsä positiivinen havainto, että se voi myös väistyä).

Olen paasannut levon merkityksestä aiemminkin, mutta hämmästyttävää oli kuinka nopeasti olin itse valmis luopumaan kaikista periaatteistani. Luin kesällä aiheesta artikkelin jos toisenkin, yksi kiinnostava oli unilääketieteeseen erikoistuneen tutkijan haastattelu.

On kummallista, miksi työikäinen väestö halutaan vetää niin piippuun henkisesti ja fyysisesti. Eikö työnteko voisi olla kuormittavan sijasta antoisaa ja kohtuullista? Missä ovat siis kuuden tunnin työpäivät, visuaalisesti viihtyisät ja vähämeluisat työympäristöt, perustulo ja verotuksellisesti järkeistetty usean samanaikaisen työn yhdistämisen mahdollisuudet? Se, että voi hyvin, näkyy ihan kaikessa. Jos jaksaisimme paremmin töissä, perheen kanssa kotona ja omissa harrastuksissamme kaikki voittavat. Myös kansantalous.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Urasuunnittelua

Ystäväni kysyvät minulta usein mielipidettä ja neuvoa työhakemusten valmistelemiseen, CV:n muotoilemiseen tai yhteydenottotapoihin kiinnostavaa yritystä kohtaan. Olin jo aiemmin pohtinut yhteistä kokoontumista näiden teemojen äärelle ja syyskuussa saimme lopulta sovittua ajankohdan. ”Otin muuten lomapäivän tapaamistamme varten, nähdään siis Helsingissä!” Kun opiskelukavereilta löytyy tämän tason sitoutumista oman porukan ”urapäiviin”, ei voi kuin nostaa hattua. Ja samaan hengenvetoon todeta, että urasuunnittelu, urakehitys ja työllistymisasiat ovat meille nuorille aikuisille tosi tärkeitä juttuja. Vakituiselta vaikuttaneet työsuhteet eivät ehkä olekaan niin vakituisia ja kukaan meistä ei koe olevansa erityisen turvassa. Tuttujen ihmisten kanssa on hyvä ruotia arkojakin aiheita, kuten palkan suuruutta. Oli huojentavaa kuulla, että määritimme oman osaamisemme arvon hyvinkin samalle tasolle. Keskustelusta sai rohkeutta kertoa reilusti palkkatoiveensa sitä kysyttäessä, raha-as

Sutkautuksia

Nonniin. Keväinen keuhkotauti saavutti minutkin herran vuonna 2022, joskaan kyseessä ei ollut korona vaan jokin muu erittäin epämiellyttävä puheeäänen ja voimat vievä tauti. Se oli viimeinen kannustin, suorastaan tarjottimella eteen tuotu vaihtoehto, ladata maksullisen podcast-palveluntarjoajan ilmainen 2 viikon tutustumisjakso ja uppoutua Antti Holman uuden podcastin pariin aina niinä hetkinä, kun en yskinyt keuhkojani pihalle mykkyrässä lattialla tai ollut unessa.  Onpa sillä Holmalla kivoja sutkautuksia ja näkemyksiä! Jäin pohtimaan mikä on nykyään se kanava, jonne voisi itse suoltaa omasta mielestään hauskoja sutkautuksia ilman painetta olla asiallisen tarkka tai muuten pätevä. Twitterkin on lähinnä pelottava ammatillisen pätemisen paikka, ei sinne kehtaa kirjoittaa mitään omia persoonallisia ajatuksiaan. Eikä huvita, aina kun sinne erehtyy menemään niin silmille ryöpsähtää jokin makaaberi metsäkeskustelu tai vähemmistöjen oikeustaistelu-ketju. Aina on kaikki huonosti ja lukijalle

Kun kaikki on hyvin

Elämä on välillä yhtä vuoristorataa. Vuoroin on eri kokoisia kriisejä henkilökohtaisesta aina työpaikan ja sitten maailmanlaajuisen kokoiseen, vuoroin taas on aivan ihanaa pumpulia ja auringonpaistetta ja hyvää mieltä. Olen monesti verrannut elämän kulkua sydänkäyrään: pohjalta on usein tiukka nousu suoraan huipulle ja sen jälkeen tasaantuu. (Tosin nousu voi tuntua siksikin harppaavalta, että usein kurjuuksien jälkeen mikä tahansa parannus on suuri voitto.) Tasaista vaihetta on ehkä vaikea huomata juuri siksi, että se on niin tasainen. Helpommin mieleen piirtyvät voimia ja energiaa kuluttavat kamppailut, henkiset taistelut oman jaksamisen kanssa tai fyysiset ponnistelut vaikkapa onnettomuuden tai sairauden jälkeen; ne ovat voimainkoitoksia. Kamppailut toimivat myös vedenjakajina vanhalle ja uudelle elämälle: isot haasteet muovaavat ihmistä ja ajattelua uuteen suuntaan, eikä paluuta vanhaan enää ole. Media tuntuu hierovan jokaisen, myös niiden jotka mediaa koittavat välttää, kasvoil