Siirry pääsisältöön

EAT PRAY LOVE

Aina vuoden pimeimpään aikaan alkaa tehdä mieli matkustaa Italiaan. En tiedä millainen talvi siellä on, mutta oletan että valoisampi ja vähemmän kylmä kuin Suomessa. Kaipaan valoa, hyvää ruokaa ja suloista joutilaisuutta - stressivapaata elämää.

TE- toimisto muisti minua taas yhdellä selvityspyynnöllä. Ne ovat kovasti aktivoituneet sitten viime asioinnin, tuntuu että jatkuvasti saan olla selvittämässä milloin mitäkin. Kelailin tänään nykyistä työttömyysjaksoani, pohdin miksi tuntuu niin syylliseltä, kuin olisin oikea pahantekijä!

Muutin vuosi sitten syyskuussa uuteen asuntoon. Asetuin taloksi kevyesti, purin vain välttämättömimmät tavarat, huonekalut ja astiat. Noin 2/3 kaikesta omaisuudestani kiikutin  pahvilaatikoissa suoraan vintille. ”Tämä on vain väliaikaisasunto, asun tässä muutaman kuukauden, kunnes löydän uuden työn ja muutan sen perässä pois”. Palattuani kesän jälkeen takaisin kotiin tajusin, että juhlin väliaikaisasuntoni ensimmäistä vuosipäivää. Päätin asettua taloksi vähän tukevammin. Nyt on lipasto päässyt kuplamuoveista ja keittiön astiasto laajentunut suppeasta täyteen mittaansa.

Edellinen työ kesti ajallisesti vain vähän aikaa, mutta uuvutti minut ihan loppuun. Syyskuun alun latasin akkuja: näin ystäviä ja perhettä, nautin päästessäni takaisin omalle treenisalille. Nukuin ja söin hyvin, iloitsin monista tapahtumista, joihin pääsin osallistumaan. Perustin jazz yhtyeen, treenasimme ja pidimme keikan. Henkilökohtaisesta epämukavuusalueesta huolimatta kaikki meni hienosti ja saimme kovasti kiitosta. Ellei muuta ilmaannu, sanoisin että tämä oli syksyn suurin saavutukseni.

Lokakuussa olen ollut potilaana ja toipilaana. Ei mitään hengenvaarallista, mutta voimia vievää ja ajatustyötä vaativaa totuttelua. Jotain muuttuu ja jokin ei ehkä enää palaa, pieniä ja suuria asioita hyväksyttäväksi. Tein reissuja sinne ja tänne pitkin Suomea, oli ystävien häät, toinen orkesteriproggis ja lähetin jopa muutaman työhakemuksen! Lisäksi verkostojen kautta tuli yllättäviä työmahdollisuuksia, joista itse asiassa yksikään ei ole vielä selvinnyt lopullisesti (suuntaan tai toiseen).

Ja kaiken tämän jälkeen tunnen syyllisyyttä omasta saamattomuudestani, laiskuudestani ja leväperäisyydestäni. Miksi? Koska olen edelleen työtön. Koska en pysty antamaan TE-toimistolle kilometrin pituista listaa hakemistani ilmoitustyöpaikoista. Koska tein syyskuussa päätöksen, että käytän 90 % ajastani muiden kuin ilmoituspaikkojen hakemiseen ja tuntuu, että sitä en voi tunnustaa taholle, joka lausuu puoltavasti tai kieltävästi oikeudestani saada työttömyyskorvauksia.


Ulkona satoi ensilumi ja keittiössä jo kolmas (yli 4€:n hintainen) ruukkurosmariini tekee kuolemaa. Ketale, kehtaakin. Haluan pois, haluan maahan, jossa ei tarvitse koko ajan miettiä mitä halpaa ruokaa teen kotona vaan voin mennä ulos syömään, jossa on leppeä tunnelma ja välittömiä ihmisiä. Jossa saan olla rauhassa, ja jossa yhteiskunta ei töki koko ajan kepillä selkään. 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Urasuunnittelua

Ystäväni kysyvät minulta usein mielipidettä ja neuvoa työhakemusten valmistelemiseen, CV:n muotoilemiseen tai yhteydenottotapoihin kiinnostavaa yritystä kohtaan. Olin jo aiemmin pohtinut yhteistä kokoontumista näiden teemojen äärelle ja syyskuussa saimme lopulta sovittua ajankohdan. ”Otin muuten lomapäivän tapaamistamme varten, nähdään siis Helsingissä!” Kun opiskelukavereilta löytyy tämän tason sitoutumista oman porukan ”urapäiviin”, ei voi kuin nostaa hattua. Ja samaan hengenvetoon todeta, että urasuunnittelu, urakehitys ja työllistymisasiat ovat meille nuorille aikuisille tosi tärkeitä juttuja. Vakituiselta vaikuttaneet työsuhteet eivät ehkä olekaan niin vakituisia ja kukaan meistä ei koe olevansa erityisen turvassa. Tuttujen ihmisten kanssa on hyvä ruotia arkojakin aiheita, kuten palkan suuruutta. Oli huojentavaa kuulla, että määritimme oman osaamisemme arvon hyvinkin samalle tasolle. Keskustelusta sai rohkeutta kertoa reilusti palkkatoiveensa sitä kysyttäessä, raha-as

Sutkautuksia

Nonniin. Keväinen keuhkotauti saavutti minutkin herran vuonna 2022, joskaan kyseessä ei ollut korona vaan jokin muu erittäin epämiellyttävä puheeäänen ja voimat vievä tauti. Se oli viimeinen kannustin, suorastaan tarjottimella eteen tuotu vaihtoehto, ladata maksullisen podcast-palveluntarjoajan ilmainen 2 viikon tutustumisjakso ja uppoutua Antti Holman uuden podcastin pariin aina niinä hetkinä, kun en yskinyt keuhkojani pihalle mykkyrässä lattialla tai ollut unessa.  Onpa sillä Holmalla kivoja sutkautuksia ja näkemyksiä! Jäin pohtimaan mikä on nykyään se kanava, jonne voisi itse suoltaa omasta mielestään hauskoja sutkautuksia ilman painetta olla asiallisen tarkka tai muuten pätevä. Twitterkin on lähinnä pelottava ammatillisen pätemisen paikka, ei sinne kehtaa kirjoittaa mitään omia persoonallisia ajatuksiaan. Eikä huvita, aina kun sinne erehtyy menemään niin silmille ryöpsähtää jokin makaaberi metsäkeskustelu tai vähemmistöjen oikeustaistelu-ketju. Aina on kaikki huonosti ja lukijalle

Kun kaikki on hyvin

Elämä on välillä yhtä vuoristorataa. Vuoroin on eri kokoisia kriisejä henkilökohtaisesta aina työpaikan ja sitten maailmanlaajuisen kokoiseen, vuoroin taas on aivan ihanaa pumpulia ja auringonpaistetta ja hyvää mieltä. Olen monesti verrannut elämän kulkua sydänkäyrään: pohjalta on usein tiukka nousu suoraan huipulle ja sen jälkeen tasaantuu. (Tosin nousu voi tuntua siksikin harppaavalta, että usein kurjuuksien jälkeen mikä tahansa parannus on suuri voitto.) Tasaista vaihetta on ehkä vaikea huomata juuri siksi, että se on niin tasainen. Helpommin mieleen piirtyvät voimia ja energiaa kuluttavat kamppailut, henkiset taistelut oman jaksamisen kanssa tai fyysiset ponnistelut vaikkapa onnettomuuden tai sairauden jälkeen; ne ovat voimainkoitoksia. Kamppailut toimivat myös vedenjakajina vanhalle ja uudelle elämälle: isot haasteet muovaavat ihmistä ja ajattelua uuteen suuntaan, eikä paluuta vanhaan enää ole. Media tuntuu hierovan jokaisen, myös niiden jotka mediaa koittavat välttää, kasvoil