Siirry pääsisältöön

Vuorovaikutuksen asiantuntija ja SVA

Taas on tullut vastaan tilanteita, joissa omasta työnhausta täytyy kertoa. Olivatpa keskustelukumppanit vanhoja tuttuja tai uusia kohtaamisia, olisi aina kauhean kiva osata kertoa mitä tekee elämässään.

Huomasin viime viikonloppuna, että minun oli vaikea pukea oma osaamiseni järkeväksi ja ymmärrettäväksi lauseeksi. Osaan niin paljon! Miten sen kaiken saisi mahdutettua yhteen ilmaisuun? Pohdinnan jälkeen totesin, että on valittava tähtäimeen vain ne asiat ja teemat, joiden parissa haluan työskennellä. Muuten pyrkiminen juuri niihin tehtäviin on hankalaa. Jos en itse osaa muotoilla mitä haluan, miten joku toinenkaan?

Väitän olevani generalisti, eli yleistä FM-titteliä kantava ihminen, jolla on ziljardi vaihtoehtoa työelämässä. Hammaslääkärillä on vähemmän, niin ainakin kuvittelen. Kouluajoilta muistan taulukon, jossa kuvattiin työurien mahdollisia vaihtoehtoja. Se muistui mieleeni tätä tekstiä kirjoittaessa:


Koulutuksen ansiosta, tai joskus siitä huolimatta, saattaa päätyä kiinnostavaan tehtävään, mutta mahdollisesti aivan eri hommiin kuin mihin on alunperin kouluttautunut. Kun mahdollisuuksia on paljon, pitää oma osaaminen tunnistaa. Ympäristötieteen maisteri  tai ympäristöasiantuntija ovat aivan liian pitkiä ja maailmaa syleileviä nimikkeitä kuvaamaan omaa osaamistani - mikä olisi parempi? Muutama nukuttu yö ja olen hyvässä vauhdissa. Mutta ennen kuin timanttinen kiteytymä on valmis julkaistavaksi, kerron hieman sosiaalisten vaikutusten arvioinnista.

Ympäristöasioihin liittyy paljon yhteiskunnallisia kysymyksiä: Mitä rakennetaan minnekin (väyliä, satamia, tehtaita, kaivoksia, asuinalueita, rakennuksia), vai rakennetaanko ollenkaan, kuka saa vaikuttaa päätöksiin ja miten. Kun toteutetaan isoja hankkeita on todennäköistä, että luonnon/ ympäristön lisäksi hankealueella asuu myös ihmisiä.

Ympäristövaikutusten arviointi on lasten leikkiä verrattuna sosiaalisten vaikutusten arviointiin (SVA). YVA-puolella on mahdollista nojata olemassa olevaan tietoon esim. lajeista, muuttoreiteistä, pohjavesialueista, maaperän tilasta, muinaismuistokohteista jne. Ympäristövaikutukset tapahtuvat vasta sitten, kun maastossa alkaa rakennustyöt, mutta sosiaaliset vaikutukset alkavat heti, kun tieto hankkeesta päätyy mediaan. Näitä vaikutuksia voivat olla esim. kiinteistöjen hinnan lasku, vastustus hanketta kohtaan, alueen imagon muutos, muuttotappiot, mielenosoitukset jne. SVA:n toteuttamiseksi ei ole olemassa valmista sabluunaa, tietokantoja tai raja-arvoja: prosessi on suunniteltava hankekohtaisesti.

Sosiaalisten vaikutusten arviointi on tuoreehko (eli vasta 1970-luvulla kehitetty) metodi ja siinä on monia luonnontieteille vieraita muuttujia. Esimerkiksi ihmiset, jotka kehtaavat muuttaa mielipidettään, eivät osallistu silloin kun pitäisi vaan kaikkien aikataulujen ulkopuolella, tuottavat mielipiteitä, jotka taipuvat huonosti numeeriseksi informaatioksi ja ovat kaikin puolin vaikeasti ahdettavissa kvantitatiivisiin tutkimusmenetelmiin. Vastahakoiset sidosryhmät ovat usein koko hankkeen kimurantein osapuoli ja asetelma voi tuottaa paljon harmaita hiuksia hankekoordinaattorille. Siksi vuoropuhelu on ensiarvoisen tärkeää. Ja puhun nimenomaan vuoropuhelusta, en tiedottamisesta, kuulemisesta tai "mahdollisuudesta ilmaista mielipiteensä".

Haluan omalla työlläni edistää ympäristön ja yhteiskunnan hyvinvointia. Teen sen parhaiten suunnitteluvaiheessa, kun mitään ei ole lyöty lukkoon ja asioihin pystyy vielä vaikuttamaan. Konsulttitoimistojen lisäksi uskon, että kunnilla olisi tarvetta tämäntyyppisen osaamiselle: esim. kaupungeissa tehdään paljon täydennysrakentamista uusien asuinalueiden lisäksi. Ajatelkaa sitä herkullista tilannetta, kun 50-luvulla rakennetun kerrostalon taloyhtiön hallitus kuulee, että heidän kortteliinsa tulee kaksi uutta taloa lisää. Ehkä vammaisten palveluyksikkö, tai jopa kriminaalien tukiasuntoja. Ai kauhee! Eihän se käy! Siinä saattaa olla kaavoitusosastojen arkkitehdeillä ja insinööreillä ikävä neuvottelutaitoista asiantuntijaa, joka osaisi etsiä molempia osapuolia hyödyttäviä ratkaisuja. Pelkät pullakahvit kaavoitustilaisuudessa eivät ihan riitä.

Tällaisia tilanteita ratkaisee vuorovaikutuksen asiantuntija, joka etsii yhteistä säveltä kansalaisten ja hankkeen toteuttajan välille. Asiantuntija, joka rohkaisee kuuntelemaan ja vaikuttamaan, ja tuo menetelmäosaamista insinööripainotteisille aloille. 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Urasuunnittelua

Ystäväni kysyvät minulta usein mielipidettä ja neuvoa työhakemusten valmistelemiseen, CV:n muotoilemiseen tai yhteydenottotapoihin kiinnostavaa yritystä kohtaan. Olin jo aiemmin pohtinut yhteistä kokoontumista näiden teemojen äärelle ja syyskuussa saimme lopulta sovittua ajankohdan. ”Otin muuten lomapäivän tapaamistamme varten, nähdään siis Helsingissä!” Kun opiskelukavereilta löytyy tämän tason sitoutumista oman porukan ”urapäiviin”, ei voi kuin nostaa hattua. Ja samaan hengenvetoon todeta, että urasuunnittelu, urakehitys ja työllistymisasiat ovat meille nuorille aikuisille tosi tärkeitä juttuja. Vakituiselta vaikuttaneet työsuhteet eivät ehkä olekaan niin vakituisia ja kukaan meistä ei koe olevansa erityisen turvassa. Tuttujen ihmisten kanssa on hyvä ruotia arkojakin aiheita, kuten palkan suuruutta. Oli huojentavaa kuulla, että määritimme oman osaamisemme arvon hyvinkin samalle tasolle. Keskustelusta sai rohkeutta kertoa reilusti palkkatoiveensa sitä kysyttäessä, raha-as

Sutkautuksia

Nonniin. Keväinen keuhkotauti saavutti minutkin herran vuonna 2022, joskaan kyseessä ei ollut korona vaan jokin muu erittäin epämiellyttävä puheeäänen ja voimat vievä tauti. Se oli viimeinen kannustin, suorastaan tarjottimella eteen tuotu vaihtoehto, ladata maksullisen podcast-palveluntarjoajan ilmainen 2 viikon tutustumisjakso ja uppoutua Antti Holman uuden podcastin pariin aina niinä hetkinä, kun en yskinyt keuhkojani pihalle mykkyrässä lattialla tai ollut unessa.  Onpa sillä Holmalla kivoja sutkautuksia ja näkemyksiä! Jäin pohtimaan mikä on nykyään se kanava, jonne voisi itse suoltaa omasta mielestään hauskoja sutkautuksia ilman painetta olla asiallisen tarkka tai muuten pätevä. Twitterkin on lähinnä pelottava ammatillisen pätemisen paikka, ei sinne kehtaa kirjoittaa mitään omia persoonallisia ajatuksiaan. Eikä huvita, aina kun sinne erehtyy menemään niin silmille ryöpsähtää jokin makaaberi metsäkeskustelu tai vähemmistöjen oikeustaistelu-ketju. Aina on kaikki huonosti ja lukijalle

Kun kaikki on hyvin

Elämä on välillä yhtä vuoristorataa. Vuoroin on eri kokoisia kriisejä henkilökohtaisesta aina työpaikan ja sitten maailmanlaajuisen kokoiseen, vuoroin taas on aivan ihanaa pumpulia ja auringonpaistetta ja hyvää mieltä. Olen monesti verrannut elämän kulkua sydänkäyrään: pohjalta on usein tiukka nousu suoraan huipulle ja sen jälkeen tasaantuu. (Tosin nousu voi tuntua siksikin harppaavalta, että usein kurjuuksien jälkeen mikä tahansa parannus on suuri voitto.) Tasaista vaihetta on ehkä vaikea huomata juuri siksi, että se on niin tasainen. Helpommin mieleen piirtyvät voimia ja energiaa kuluttavat kamppailut, henkiset taistelut oman jaksamisen kanssa tai fyysiset ponnistelut vaikkapa onnettomuuden tai sairauden jälkeen; ne ovat voimainkoitoksia. Kamppailut toimivat myös vedenjakajina vanhalle ja uudelle elämälle: isot haasteet muovaavat ihmistä ja ajattelua uuteen suuntaan, eikä paluuta vanhaan enää ole. Media tuntuu hierovan jokaisen, myös niiden jotka mediaa koittavat välttää, kasvoil