Siirry pääsisältöön

Kaiken kaipuu

Loppukesän aurinko paistoi kirkkaasti silmiin, kun avasin työpaikan oven lähteäkseni kotiin – joskin olin päättänyt käydä töiden päätteeksi kaupungilla pyörimässä. En millään kovin tähdellisellä asialla; testailin retkeilyhousuja retkeilykaupassa ja kävin apteekissa täydentämässä särkylääkevaraston. Kotona ei ollut valmista ateriaa odottamassa jääkaapissa, joten poikkesin myös thai street foodissa ostamassa annoksen mukaan. 

Katsellessani ulos ravintolan ikkunasta kävelykadulle, iski kaipuu kaikkeen normaaliin. Miten ihanaa oli istua hetki tunnelmallisesti sisustetussa ruokapaikassa, maksaa siitä että joku muu tekee minulle ruokaa kuin minä itse, katsella kadulla liikkuvia ihmisiä ja bongailla syksyn muoti-ilmiöitä. Olisipa ihanaa mennä kahvilaan ja istua siellä höpöttämässä niitä näitä tuntikausia ystävien kanssa. Olisipa ihanaa, jos loppukesän (vai joko se on alkusyksy?) auringonpaiste ei koskaan lakkaisi, jos syystakkia ei tarvitsisi koskaan kaivaa naftaliinista eikä koskaan pelätä marraskuun sateita. Sain kiinni myös pienen salaisen ajatuksen, joka toivoi että olisipa ihana jos voisi joka päivä elää näin asuen kaiken humun keskellä, ja silti yhtä onnellisena käänsin ruuan saatuani askeleeni autolle ja suuntasin kohti kotia maalaiskuntaan.

Tavallisten asioiden kaipuu kaupungilla pyörähtäessä kertoo muutostilasta, jossa edelleenkin ollaan. Koronaepidemia keräilee massaa toiseen aaltoon ja arkielämää jaksottavat poikkeustoimet: työhuoneessa vain kaksi kerrallaan, oikeastaan parempi jos et tulisi töihin ollenkaan, julkisissa liikennevälineissä maskisuositus, ystävien tapaaminen porukalla aina vähän jännittävää (melkein jopa rikollista) ja harrastukset ovat minimissä. Onnellisuus elämää rytmittävästä arjesta on saavuttanut lomien jälkeen, mutta arki ei ole ennallaan. Eikä varmasti ole koskaan tästä eteenpäinkään, jotain tulee varmasti pysyvästi muuttumaan.

Kaipuu on myös pysyvyyden kaipuuta, voi kun mikään ei oikeasti muuttuisikaan. Että saisi istua keskustassa kahvilla ihan tavallisesti ja normaalisti, eikä sen tarvitsisi olla erikoista tai tuntua vähän luvattomalta. Ja toisaalta taas huomaan kaiken kaipuuseen liittyvän myös haikeutta omasta vanhenemisesta: puolisottomana ja lapsettomana kolmekymppisenä elämä tuntuu välillä jotenkin pysähtyneen. Kaikki soljuu eteenpäin, mutta samalla ei kuitenkaan. Menneet suhteet häviävät historiaan mutta muistuttavat hiljaa tyhjyydestä vaikka elämä olisikin muuten onnellista ja hyvää. Elinpiiri pysyy samanmoisena ja monet muutokset tapahtuvat vain oman elämäsi ulkopuolella, toisten elämissä. Perheellistyvät ystävät muuttuvat kiireisiksi, töiden perässä muutetaan toiselle paikkakunnalle tai yhteydenpito vähenee muuten vain kun muu elämä vie mukanaan. Tämän kaiken keskellä paluu aikaan, jolloin saattoi huolettomana istua kahvilassa surematta elämän menoa sen enempää, näyttää kipuavan välillä ajatuksiin.

Aamulla haistelen aamuaurinkoa ja öistä kastetta terassilla hampaita harjaten. Pyjamashortsit alkavat olla liian vähän niin nukkuessa kuin terassillakin. Haikeus siitä että aamupaloja ei tarkene enää kauaa pihalla syödä on käsillä, mutta vastapainoksi saan nauttia järven takaa oranssina nousevasta kuutamosta ja pihakynttilöistä illan pimetessä. Oman kasvimaan tilli on yli puolimetristä, siitä voin olla ylpeä. Toisaalta voin todeta kesäkurpitsojen kasvatuskokeen menneen jotakuinkin hypoteesien mukaan: heinäkuussa kylvetyt siemenet eivät ehdi edes kukkiviksi taimiksi ennen kuin tulevat jo viileät yöt – sadosta puhumattakaan. Ensi vuonna aikaisemmin sitten. 

Kaiken kaipuu pitää sisällään monenlaista. Mennyttä kesää, mennyttä arkea (sitä tavallista jonka tunnen), menneitä elämänvaiheita, mennyttä turvallisuuden tunnetta siitä, että kaikki olisi ennallaan. Ja silti kesä tulee taas ensi vuonna, ihan kuten aikaisempinakin vuosina on käynyt, ja tuleva vuosi ennen sitä voi tuoda mukanaan oikeastaan ihan mitä vain. Mennyt koronakevät tuntuu herkistäneen muutosten tajulle, sille, että mikään minkä luulit pysyväksi ei ehkä olekaan. Sen kunniaksi teen huomenna etäpäivän ja käyn lähisaarella tienoon parhaassa kahvilassa nauttimassa iltapäivällä kupillisen kuumaa.


Kommentit

  1. Tämä oli koskettava kirjoitus. Haikeus on kaunista vaikka samalla myös surullista. Toivon, että sinun kaipuusi saa lopulta kauneuden hahmon.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Urasuunnittelua

Ystäväni kysyvät minulta usein mielipidettä ja neuvoa työhakemusten valmistelemiseen, CV:n muotoilemiseen tai yhteydenottotapoihin kiinnostavaa yritystä kohtaan. Olin jo aiemmin pohtinut yhteistä kokoontumista näiden teemojen äärelle ja syyskuussa saimme lopulta sovittua ajankohdan. ”Otin muuten lomapäivän tapaamistamme varten, nähdään siis Helsingissä!” Kun opiskelukavereilta löytyy tämän tason sitoutumista oman porukan ”urapäiviin”, ei voi kuin nostaa hattua. Ja samaan hengenvetoon todeta, että urasuunnittelu, urakehitys ja työllistymisasiat ovat meille nuorille aikuisille tosi tärkeitä juttuja. Vakituiselta vaikuttaneet työsuhteet eivät ehkä olekaan niin vakituisia ja kukaan meistä ei koe olevansa erityisen turvassa. Tuttujen ihmisten kanssa on hyvä ruotia arkojakin aiheita, kuten palkan suuruutta. Oli huojentavaa kuulla, että määritimme oman osaamisemme arvon hyvinkin samalle tasolle. Keskustelusta sai rohkeutta kertoa reilusti palkkatoiveensa sitä kysyttäessä, raha-as

Sutkautuksia

Nonniin. Keväinen keuhkotauti saavutti minutkin herran vuonna 2022, joskaan kyseessä ei ollut korona vaan jokin muu erittäin epämiellyttävä puheeäänen ja voimat vievä tauti. Se oli viimeinen kannustin, suorastaan tarjottimella eteen tuotu vaihtoehto, ladata maksullisen podcast-palveluntarjoajan ilmainen 2 viikon tutustumisjakso ja uppoutua Antti Holman uuden podcastin pariin aina niinä hetkinä, kun en yskinyt keuhkojani pihalle mykkyrässä lattialla tai ollut unessa.  Onpa sillä Holmalla kivoja sutkautuksia ja näkemyksiä! Jäin pohtimaan mikä on nykyään se kanava, jonne voisi itse suoltaa omasta mielestään hauskoja sutkautuksia ilman painetta olla asiallisen tarkka tai muuten pätevä. Twitterkin on lähinnä pelottava ammatillisen pätemisen paikka, ei sinne kehtaa kirjoittaa mitään omia persoonallisia ajatuksiaan. Eikä huvita, aina kun sinne erehtyy menemään niin silmille ryöpsähtää jokin makaaberi metsäkeskustelu tai vähemmistöjen oikeustaistelu-ketju. Aina on kaikki huonosti ja lukijalle

Kun kaikki on hyvin

Elämä on välillä yhtä vuoristorataa. Vuoroin on eri kokoisia kriisejä henkilökohtaisesta aina työpaikan ja sitten maailmanlaajuisen kokoiseen, vuoroin taas on aivan ihanaa pumpulia ja auringonpaistetta ja hyvää mieltä. Olen monesti verrannut elämän kulkua sydänkäyrään: pohjalta on usein tiukka nousu suoraan huipulle ja sen jälkeen tasaantuu. (Tosin nousu voi tuntua siksikin harppaavalta, että usein kurjuuksien jälkeen mikä tahansa parannus on suuri voitto.) Tasaista vaihetta on ehkä vaikea huomata juuri siksi, että se on niin tasainen. Helpommin mieleen piirtyvät voimia ja energiaa kuluttavat kamppailut, henkiset taistelut oman jaksamisen kanssa tai fyysiset ponnistelut vaikkapa onnettomuuden tai sairauden jälkeen; ne ovat voimainkoitoksia. Kamppailut toimivat myös vedenjakajina vanhalle ja uudelle elämälle: isot haasteet muovaavat ihmistä ja ajattelua uuteen suuntaan, eikä paluuta vanhaan enää ole. Media tuntuu hierovan jokaisen, myös niiden jotka mediaa koittavat välttää, kasvoil