Siirry pääsisältöön

Luottamus ja läsnäolo


Menin ensitöikseni pesemään kädet kahvilan naistenhuoneeseen ennen kuin aloittaisin lounaan. Siellä oli joku toinenkin, mutten kiinnittänyt häneen sen enempää huomiota – kunnes kuulin nyyhkäyksen. Nuorehko nainen itki vieressäni lohduttomasti. ”Nyt ei taida kaikki olla ihan kohdallaan?”. "Ei aina ole", sanoi toinen. "Välillä on vaikeampaa". Niin on, olin tismalleen samaa mieltä.

En osannut jättää keskustelua kuitenkaan siihen. Olen aivan voimaton nähdessäni toisten olevan musertuneita tai surullisia. Ei, korjaan: olen voimaton lähtemään tilanteista pois, en osaa ajatella ettei tämä asia kuuluisi minulle. Ihmisten suru koskettaa, sillä tiedän, että se on valtavan voimakas tunne.

Mietin kunnon keittiöpsykologina kaikki mahdolliset vaihtoehdot läpi, katsoessani itkevää naista siinä lastenhoitopöydän vieressä: Poikaystävä, se on varmasti lähtenyt. Ehkä juuri äsken, jättänyt hänet vain tänne. Joo, niin se varmaan on. Sitten kysyin, onko jotain sattunut ihan äskettäin, vai onko olo ollut surullinen jo pidemmän aikaa. ”Jonkin aikaa, ei kovin kauan”. Oletko täällä ihan yksin? ”En, äiti on myös mukana. Hän tuli katsomaan minua tänä viikonloppuna”. Ahaa, äiti on paikalla, ehkei kyse ole sittenkään sydänsuruista.

”Mun veli kuoli hiljattain, siksi mua niin itkettää. Oltiin tosi läheisiä.” BOOOM! Nyt suomen kieli, anna jotain sanoja tähän tilanteeseen. ”Oon tosi pahoillani, se on varmasti valtava menetys. En voi kunnolla kuvitellakaan, miltä sinusta tuntuu”.

Mietin kuumeisesti, mikä minua helpottaisi, jos olisin noin surullinen? Halaus, ehdottomasti halaus. Otin riskin ja avasin kädet. Halasin tuntematonta naista siinä ruusukuvioisen tapetin, prameiden vesihanojen ja rottinkikorissa olevien käsipyyhkeiden keskellä. Ihminen tärisi sylissäni ja tuntui, että romahtaa siihen paikkaan. En voinut muuta kuin olla lähellä, ei ollut mitään sanoja.

* * *

Lähetin jokin aika sitten sähköpostia muutamalle tuttavalleni ja kysyin millaisena ihmisenä näyttäydyn kollegoille ja ystäville. Tämä oli hirveän jännittävä tehtävä, jonka tarkoituksena oli tunnistaa omia taitojaan ja osaamisalueitaan. Kysymyspatteristossa oli myös kohta ”mitä erikoisempaa osaamista tältä ihmiseltä löytyy, jota hän ei itse varmaankaan näe". Kaikki vastaajat mainitsivat taitoni kuunnella toista ihmistä.

Olen päätynyt viime aikoina tilanteisiin, joissa tuttavani ovat avanneet minulle (hyvinkin yllättäen ja varoittamatta) mielensä syvimpiä sopukoita. Minun kanssani on kuulemma mukava jutella, osaan kuunnella sillä tavalla ”oikeasti”. En ole itse tullut sitä ajatelleeksi noin, olen vain tottunut ajattelemaan, että tulen toimeen ihmisten kanssa. Mutta kuulen siis paljon sellaista, joka koskettaa minua itseänikin. Ja koska olen toiminnan nainen, minun on vaikea jättää asioita sikseen: koitan olla avuksi niin paljon kuin osaan. Uskon avoimuuteen ja toisten ihmisten auttamishaluun; siihen, että kipeistäkin asioista kannattaa puhua ja pitää läheiset tietoisina missä mennään. He eivät osaa auttaa, elleivät he tiedä.

* * *

Nainen kuivasi kyyneleensä rottinkikorista poimitulla käsipaperilla ja hymyili vähäsen. ”Kiitos sinulle. Yleensä ihmiset ei uskalla kysyä, ainakaan suomalaiset. Oli tosi kiva, että sä uskalsit.” Vaihdoimme muutamia ajatuksia, halasimme toistamiseen ja sitten lähdin syömään lounastani. Nainen palasi hetken päästä äitinsä seuraan omaan pöytäänsä, kyyneleiltä ei välttynyt heistä kumpikaan. Mutta minusta oli hienoa, että he olivat lähteneet kotoa ulos. Silloin näkee, että elämä jatkuu surusta ja vaikeuksista huolimatta. Hänen lähtiessään nyökkäsin hymyillen, kohtaaminen oli minullekin merkityksellinen ja opin taas jotain uutta.


Arjen lisäksi on tärkeää muistaa antaa elämällekin tilaa ja kulkea avoimin mielin, vaikka se joskus tarkoittaisi vaikeitakin tunteita. Onneksi olen onnistunut siitä pitämään aika hyvin kiinni, vaikka töitä ei tällä hetkellä olekaan.

Kommentit

  1. Oi, kyyneleet tuli silmiin tuosta kokemuksestasi. Olet ollut ihmiselle ihminen. Itse en olisi varmasti löytänyt sanoja. Uskon varmasti, että tuo on ollut molemmille merkityksellinen kohtaaminen. Jatka samaan malliin <3
    (Ja kiitos kun muistutit tuosta sähköpostista, missä kysyttiin tutuilta ja kavereilta millaisena näkevät meidät, pitää itsekin palata niihin omiin viesteihin...)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ed. viesti Merjalta, unohtui...

      Poista
    2. Kiitos kommenteista! Kiva kuulla, että onnistuin välittämään tunteita toisillekin, ne kun olivat tuossa hetkessä niin isoja! Ja joo, kannattaa ehdottomasti tehdä se tehtävä, siitä tulee hyvä ja varmasti myös yllättynyt olo :)

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Urasuunnittelua

Ystäväni kysyvät minulta usein mielipidettä ja neuvoa työhakemusten valmistelemiseen, CV:n muotoilemiseen tai yhteydenottotapoihin kiinnostavaa yritystä kohtaan. Olin jo aiemmin pohtinut yhteistä kokoontumista näiden teemojen äärelle ja syyskuussa saimme lopulta sovittua ajankohdan. ”Otin muuten lomapäivän tapaamistamme varten, nähdään siis Helsingissä!” Kun opiskelukavereilta löytyy tämän tason sitoutumista oman porukan ”urapäiviin”, ei voi kuin nostaa hattua. Ja samaan hengenvetoon todeta, että urasuunnittelu, urakehitys ja työllistymisasiat ovat meille nuorille aikuisille tosi tärkeitä juttuja. Vakituiselta vaikuttaneet työsuhteet eivät ehkä olekaan niin vakituisia ja kukaan meistä ei koe olevansa erityisen turvassa. Tuttujen ihmisten kanssa on hyvä ruotia arkojakin aiheita, kuten palkan suuruutta. Oli huojentavaa kuulla, että määritimme oman osaamisemme arvon hyvinkin samalle tasolle. Keskustelusta sai rohkeutta kertoa reilusti palkkatoiveensa sitä kysyttäessä, raha-as

Sutkautuksia

Nonniin. Keväinen keuhkotauti saavutti minutkin herran vuonna 2022, joskaan kyseessä ei ollut korona vaan jokin muu erittäin epämiellyttävä puheeäänen ja voimat vievä tauti. Se oli viimeinen kannustin, suorastaan tarjottimella eteen tuotu vaihtoehto, ladata maksullisen podcast-palveluntarjoajan ilmainen 2 viikon tutustumisjakso ja uppoutua Antti Holman uuden podcastin pariin aina niinä hetkinä, kun en yskinyt keuhkojani pihalle mykkyrässä lattialla tai ollut unessa.  Onpa sillä Holmalla kivoja sutkautuksia ja näkemyksiä! Jäin pohtimaan mikä on nykyään se kanava, jonne voisi itse suoltaa omasta mielestään hauskoja sutkautuksia ilman painetta olla asiallisen tarkka tai muuten pätevä. Twitterkin on lähinnä pelottava ammatillisen pätemisen paikka, ei sinne kehtaa kirjoittaa mitään omia persoonallisia ajatuksiaan. Eikä huvita, aina kun sinne erehtyy menemään niin silmille ryöpsähtää jokin makaaberi metsäkeskustelu tai vähemmistöjen oikeustaistelu-ketju. Aina on kaikki huonosti ja lukijalle

Kun kaikki on hyvin

Elämä on välillä yhtä vuoristorataa. Vuoroin on eri kokoisia kriisejä henkilökohtaisesta aina työpaikan ja sitten maailmanlaajuisen kokoiseen, vuoroin taas on aivan ihanaa pumpulia ja auringonpaistetta ja hyvää mieltä. Olen monesti verrannut elämän kulkua sydänkäyrään: pohjalta on usein tiukka nousu suoraan huipulle ja sen jälkeen tasaantuu. (Tosin nousu voi tuntua siksikin harppaavalta, että usein kurjuuksien jälkeen mikä tahansa parannus on suuri voitto.) Tasaista vaihetta on ehkä vaikea huomata juuri siksi, että se on niin tasainen. Helpommin mieleen piirtyvät voimia ja energiaa kuluttavat kamppailut, henkiset taistelut oman jaksamisen kanssa tai fyysiset ponnistelut vaikkapa onnettomuuden tai sairauden jälkeen; ne ovat voimainkoitoksia. Kamppailut toimivat myös vedenjakajina vanhalle ja uudelle elämälle: isot haasteet muovaavat ihmistä ja ajattelua uuteen suuntaan, eikä paluuta vanhaan enää ole. Media tuntuu hierovan jokaisen, myös niiden jotka mediaa koittavat välttää, kasvoil