Siirry pääsisältöön

Mitä sä oot viime aikoina tehny?

Työ määrittää hirmusesti ihmisten elämää. Se tuo sisältöä ja merkitystä, yhteisön johon kuulua ja elämänrytmiä. Kun työtä ei ole, ei tunne oikein olevansa kunnollinen yhteiskunnan jäsen. Ja se on tosi harmillista. Olen miettinyt miltä taiteilijoiden tai vaikkapa freelancereiden arki tuntuu? Ei niilläkään ole pysyvää työyhteisöä tai arkiaikatauluja (välttämättä) rytmittämässä elämää. Mutta ne saa palkkaa ja maksaa veroja. Niillä on jotain mitä vastata, kun ihmiset kysyy ”mitä sä teet sun elämässä?”.

Ehkä lisään CV:hen uuden työkokemuksen: Freelancer työnhakija…

Ja hei, on mulla jotain, mitä työssäkäyvillä ei ole: Aikaa.

Kun toiset joutuvat heräämään silmät ristissä aamuvarhaisella, mä voin nukkua possottaa vaikka puolille päivin. Jos tiistai-iltana on kiva tapahtuma tai hyvä keikka myöhään illalla, voin ihan rauhassa lähteä sinne, eikä tarvitse miettiä aamun heräämistä. Voin kerryttää univelkaa muutaman päivän pelkäämättä, etten ehtisi nukkua niitä takaisin. Voin valita mihin parhaat valveillaolotuntini käytän: ulkona liikkumiseen, ystävien tapaamiseen, vai erilaisiin velvollisuuksiin ja työnhakujuttuihin. Voin varata keskipäivän ajat taloyhtiön pyykkituvalta (ei taatusti ole ruuhkaa) tai hierojan klo 13 (niillä ei oo ikinä vapaita aikoja kalenterissa klo 16 jälkeen). Olen vapaa lähtemään päivän varoitusajalla reissuun, vapaa tekemään melkein mitä haluan.

Ja niin olen tehnytkin. Mennyt vuosi on ollut ihanan väljä, täynnä vapautta ja jännittäviä seikkailuja.

Mutta tiedättekö sen olon, kun on syönyt kokonaisen suklaalevyn, tai litran jäätelöä? Että hyvää oli, mutta vähän liikaa yhdellä kerralla? Siltä minusta nyt tuntuu. Olen kylläinen vapaudesta ja sen suomista rikkauksista ja kokemuksista. Nyt on aika tehdä jotain muuta. 

Työttömyys hävettää minua, ja se on ihan kamala tunne. On ahdistavaa tavata uusia ihmisiä ja vastata heidän "missä olet töissä" -kysymyksiinsä, tai ystävien "mitä olet tehnyt viime aikoina" -tiedusteluihin. Ystäville vastaaminen on melkeinpä kamalampaa, koska he tietävät jo etukäteen, etteivät päiväni kulu ”oikeissa töissä”. Tuntuu, että kaikki mitä kerron, on vain selittelyä.

Päiväni kuluvat pääasiassa siten, että koitan herätä ihmisten ajoissa (reilusti aamupäivän puolella) ja lounaaseen asti työskentelen kotona. Työskentelyni tarkoittaa mm. tiedon etsintää, sähköpostien kirjoittelua, puheluita, listoja, taulukoita, suunnitelmia jne. Lounaan jälkeen lähden usein kirjastolle jatkamaan tehtäviäni. Miksi? Koska siellä on muita ihmisiä. Käytän päivistäni n. 5-6 tuntia työn löytymiseen tähtääviin tehtäviin, eli sen saman verran, mitä muut ovat työpaikoillaan työtehtävien kimpussa. Loppuaikahan 7,5 h työpäivästä kuluu käytäväkeskusteluihin, venyneisiin kahvitaukoihin, kissavideoiden katseluun, ja sen sellaiseen. Kyllä te tiedätte. Ja kuten kunnon työntekijät, minä mietin ja murehdin töitäni vielä nukkumaan mennessäkin.

Työ määrittää elämäämme, koska se vie niin paljon aikaa. Reilun 7 tunnin työpäivä syö valveillaoloajasta yli puolet. Vietät arkisin enemmän aikaa työkavereiden kuin oman perheesi kanssa. Ja 1/3 elämästäsi vietät sängyssä. Masentavaa, tavallaan.

Tärkein syy, miksi ihmiset käyvät töissä, on toimeentulo. Elämässä on pakko tulla toimeen, ja työ on tällä hetkellä valtaosalle ainut mahdollisuus. On jännittävää nähdä, mihin yhteiskunta tästä kehittyy, mutta tuskin työnteko kokonaan koskaan häviää. Kuten minä, myös moni muu huomaa pian vapauden saatuaan, että elämässä täytyy olla jotain sisältöä.

Tekisin töitä enemmän kuin mielelläni. Haluaisin maksaa veroja, kerryttää eläkettäni (vaikken eläkkeelle usko pääsevänikään - mutta edes tavan vuoksi!), ja olla kunnon kansalainen. Miksi minusta tuntuu koko ajan, että olen suoranainen vätys, kun en käy päivätöissä? Vaikkei kukaan minulle ole sellaista päin naamaa väittänyt.

Työttömällä täytyy olla rautainen ja teflon-pintainen itsetunto, jotta työn puutte ei hetkauttaisi sitä. Joku kommentoi tähän liittyen facebookissa jotakuinkin seuraavasti:
Ei työssäkäyvä joudu joka päivä kyseenalaistamaan omaa osaamistaan, omia taitojaan, kelpoisuuttaan tai ihmisarvoaan. Työttömälle se on jokapäiväistä, joka päivä käydään sama kamppailu. 
Aivan loistavasti sanottu. Minulle työttömyys on opettanut pettymysten sietämistä, epävarmuuden kanssa elämistä, ja huonommuuden tunteiden käsittelyä. Mennyt vuosi on auttanut ymmärtämään omaa ajatuksenjuoksua, opettanut elämään (välillä musertavienkin) tunteiden kanssa ja sen, miten näistä murheen alhoista selvitään. Olen ymmärtänyt, kuinka hillittömän tärkeää on itsekunnioitus ja käydä tunteensa rauhassa läpi. Vasta sen jälkeen voi jatkaa eteenpäin.

Tällä viikolla olen joutunut kamppailemaan pahasti rakoilevan teflon-pintani kanssa. Tässä aikuisten elämässä nyppii se, että on hirveästi odotuksia ja vaatimuksia, mutta missään vaiheessa ei anneta aikaa kasvaa työssä niihin mittoihin ja taitoihin, joita odotetaan. Tämän ajan asettamat vaatimukset meidän sukupolvellemme ovat ihan kohtuuttomia. Työtehtävien vaatimuslistat ovat kilometrien pituisia, mutta samalla pitäisi olla nuori, energinen, tehdä töitä harjoittelijan palkalla ja 6 kuukauden pätkissä. Eräs video avaa tilannetta hyvin. Tervetuloa työmarkkinoille Y-sukupolvi!

Haluan lausua suuren kiitoksen 100-vuotiaalle Suomen valtiolle, joka on käyttänyt koulutukseeni varmasi satoja tuhansia, ellei miljoonia euroja (6-vuotiaasta esikoululaisesta 26-vuotiaaksi maisteriksi). Haluan kiittää suomalaisia yrityksiä ja organisaatioita ja siellä rekrytoinnista vastaavia 50-60 -vuotiaita rekrytoijia, jotka kavahtavat moniosaamista, suurta oppimishalua ja innokkuutta. Toivotan oikein hyvää menestystä ja suotuisaa tulevaisuutta! Ja samalla ilmoitan, että minä nostan kytkintä ihan koska tahansa. Haluan tarjota kaiken osaamiseni, energiani ja taitoni tämän maan käyttöön, mutta jos se ei kenellekään kelpaa, niin se ei loppupeleissä ole minun häviöni.



Kommentit

  1. Hei! Todella hyvä kirjoitus. Samoja tunteita paljon. Mulla ei vapautta vain siinä määrin ole ollut, koska mulla on lapsia. Niiden kanssa tulee automaattisesti rytmi päivään, isompaa kuskaan eskariin ja pienempikin on pari päivää viikossa hoidossa. Mutta, eikö ole jännä juttu, vaikka luulisi, että lapset tuovat työttömälle tarkoitusta elämään (kyllä, suurimman osan ajasta), niin silti saa mietittyä sitä, että en ole ihan niin hyvä äiti kuin työssäkäyvä äiti, koska en ole onnistunut saamaan töitä ja näyttämään jälkikasvulle "elämän tarkoitusta", siis sitä, että aikuiset käy töissä, niin vain on, niin se vain on ja niin sunkin pitää tehdä isona. Eikä tässä auta yhtään yhteiskuntatieteelliset opinnot, joissa puhutaan ylisukupolvisesta köyhyydestä tai työkokemus kuntouttavassa työtoiminnassa olleiden parista ja sosiaalityöstä. Tiedän liikaa työttömyydestä ja syrjäytymisestä, että osaan pelätä sitä. Mutta pelkään kyllä liikaa...

    Sun työnhaku vaikuttaa tosi järjestelmälliseltä ja säännölliseltä. Ole ylpeä itsestäsi. Itse en pääse tuohon, kun ei ole päivisin aina aikaa, ja pakko myöntää, etten illalla jaksa. Oon tosi väsynyt nyt varsinkin talven ajan ollut iltaisin, ja ainoa mitä jaksaa, on katsoa telkkaria. Mutta nyt aion ruveta toden teolla miettimään tarvetyöpaikkoja ja mitä niiden suhteen pitäisi tehdä.

    Tuo on muuten hyvä, kun olet miettinyt sitä, mitä työttömyydestä olet oppinut. Sitä minäkin olen miettinyt. Tuo tiedonhankinta, soittelu ja sähköpostien kirjoittelu ei ole ihan tyhjänpäivästä hommaa sekään, aika oleellista monessa työssä varmasti. Että tietää mistä etsiä tietoa ja uskaltaa ottaa yhteyttä ihmisiin.En tiedä miten monet rekrytoijat arvostaa tätä, mutta itse sanoin ollessani yrityskoordinaattorin työn haastattelussa (koordinaattori etsii nuorille työpaikkoja yrityksistä, on yhteistyössä yritysten kanssa), että osaan etsiä töitä ja ottaa yhteyttä yrityksiin, ei ole ongelma, sekä oma kokemus työttömyydestä varmasti on plussa myös työttömiä ohjatessa ja heidän kanssa töitä tehdessä. Eivät ainakaan ihmetelleet kovasti tätä "työttömyys-kokemuksen" esille tuontia, tuohon työhön se sopi loistavasti. Kaikkiin paikkoihin se tosin ei sovi, varmaankaan.

    Yritin muuten tässä syksyllä hakea sellaiseen Aalto-yliopiston järjestämään koulutukseen kuin "Projektit ja kestävä kehitys". Tuo koulutus voisi sopia sulle hyvin, siinä siis etsitään "työpaikka", jossa ollaan koulutuksen ajan töissä (työvoimakoulutus, saa siis työttömyysturvan). Jos löytää hyvän paikan, on varmaan hyvät mahdollisuudet työllistyä sitten. Sain käsityksen, että he painottivat luonnontieteellistä ja kauppatieteellistä tutkintoa, vaikka hakuilmoituksessa vaadittiin vain ihan mitä tahansa korkeakoulututkintoa. Itse en tuohon liittyen sitä työpaikkaa löytänyt, eikä itse valmentaja osannut niitä minulle suositella, niin en koulutukseen päässyt. Tuo oli Jyväskylässä, ymmärsin, että asut siellä, mutta noita järjestetään pk-seudulla myös.

    Tsemppiä sinulle!
    T. Merja Äänekoskelta (Kumouksesta)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Merja! Kiitos kommentistasi! Kiva kuulla, että tekstini kosketti ja löysit kosketuspintaa omaan arkeesi - vaikka se samalla on tosi harmillista. Mutta tehdään työttömyydestä uusi voimavaramme ja ollaan tietoisia siitä, miten se on meitä vahvistanut! Älä sure, että talvikautena väsyttää tai mieti, ettet jaksa olla tapreeksi tehokas: väsymys on luonnollista kun on pimeää, saat sitä mukaan lisää virtaa kun kevät etenee (ainakin näin kovasti toivon!!). Lapset ovat päivien sisältöä, mutta myös oma työnsä: he tarvitsevat tukea, apua ja huolenpitoa. Voisitko ajatella laittavasi seuraavaan työhakemukseen pilke silmäkulmassa, että olet harjaannuttanut esimiestaitojasi, luovaa ajattelua ja nopeaa ongelmanratkaisukykyä ollessasi kotona lasten kanssa? :)

      Ja tehottomaan oloon auttaa myös pieni työpäiväkirjan pito. Muutamalla ranskalaisella viivalla päivittäin ylös asioita joita on miettinyt, tai minne on lähettänyt s-postia, minne on soittanut, mitä on suunnitellut tekevänsä CV:lle... Sitten yht'äkkiä huomaat, että kaikenlaista sitä tulee tehtyä ja suunniteltua, vaikkei mitään käsin kosketeltavaa lopputulosta olekaan. Olen huomannut, että itselläni menee aikaa tehdä isoja siirtoja. Pohdin ensin hyvän aikaa, tuskailen etten ole edes aloittanut, soimaan itseäni kun siirrän parilla viikolla sitä, mikä olisi pitänyt jo olla tehtynä - mutta kun lopulta käyn sen ison homman kimppuun (esim. CV:n kokonaisuudistus tai tämän blogin aloitus) sitä onkin ehtinyt jo miettiä monia juttuja alitajunnassa valmiiksi ja toteutus ei kestäkään lopulta kovin kauaa!

      Kiitos koulutusvinkistä, tutkailen ehdottomasti tämän vaihtoehdon! Hurjasti tsemppiä sinullekin työnhakuun ja tarvetyöpaikkojen etsintään! Kyllä me tästä suosta vielä noustaan :)

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Urasuunnittelua

Ystäväni kysyvät minulta usein mielipidettä ja neuvoa työhakemusten valmistelemiseen, CV:n muotoilemiseen tai yhteydenottotapoihin kiinnostavaa yritystä kohtaan. Olin jo aiemmin pohtinut yhteistä kokoontumista näiden teemojen äärelle ja syyskuussa saimme lopulta sovittua ajankohdan. ”Otin muuten lomapäivän tapaamistamme varten, nähdään siis Helsingissä!” Kun opiskelukavereilta löytyy tämän tason sitoutumista oman porukan ”urapäiviin”, ei voi kuin nostaa hattua. Ja samaan hengenvetoon todeta, että urasuunnittelu, urakehitys ja työllistymisasiat ovat meille nuorille aikuisille tosi tärkeitä juttuja. Vakituiselta vaikuttaneet työsuhteet eivät ehkä olekaan niin vakituisia ja kukaan meistä ei koe olevansa erityisen turvassa. Tuttujen ihmisten kanssa on hyvä ruotia arkojakin aiheita, kuten palkan suuruutta. Oli huojentavaa kuulla, että määritimme oman osaamisemme arvon hyvinkin samalle tasolle. Keskustelusta sai rohkeutta kertoa reilusti palkkatoiveensa sitä kysyttäessä, raha-as

Sutkautuksia

Nonniin. Keväinen keuhkotauti saavutti minutkin herran vuonna 2022, joskaan kyseessä ei ollut korona vaan jokin muu erittäin epämiellyttävä puheeäänen ja voimat vievä tauti. Se oli viimeinen kannustin, suorastaan tarjottimella eteen tuotu vaihtoehto, ladata maksullisen podcast-palveluntarjoajan ilmainen 2 viikon tutustumisjakso ja uppoutua Antti Holman uuden podcastin pariin aina niinä hetkinä, kun en yskinyt keuhkojani pihalle mykkyrässä lattialla tai ollut unessa.  Onpa sillä Holmalla kivoja sutkautuksia ja näkemyksiä! Jäin pohtimaan mikä on nykyään se kanava, jonne voisi itse suoltaa omasta mielestään hauskoja sutkautuksia ilman painetta olla asiallisen tarkka tai muuten pätevä. Twitterkin on lähinnä pelottava ammatillisen pätemisen paikka, ei sinne kehtaa kirjoittaa mitään omia persoonallisia ajatuksiaan. Eikä huvita, aina kun sinne erehtyy menemään niin silmille ryöpsähtää jokin makaaberi metsäkeskustelu tai vähemmistöjen oikeustaistelu-ketju. Aina on kaikki huonosti ja lukijalle

Kun kaikki on hyvin

Elämä on välillä yhtä vuoristorataa. Vuoroin on eri kokoisia kriisejä henkilökohtaisesta aina työpaikan ja sitten maailmanlaajuisen kokoiseen, vuoroin taas on aivan ihanaa pumpulia ja auringonpaistetta ja hyvää mieltä. Olen monesti verrannut elämän kulkua sydänkäyrään: pohjalta on usein tiukka nousu suoraan huipulle ja sen jälkeen tasaantuu. (Tosin nousu voi tuntua siksikin harppaavalta, että usein kurjuuksien jälkeen mikä tahansa parannus on suuri voitto.) Tasaista vaihetta on ehkä vaikea huomata juuri siksi, että se on niin tasainen. Helpommin mieleen piirtyvät voimia ja energiaa kuluttavat kamppailut, henkiset taistelut oman jaksamisen kanssa tai fyysiset ponnistelut vaikkapa onnettomuuden tai sairauden jälkeen; ne ovat voimainkoitoksia. Kamppailut toimivat myös vedenjakajina vanhalle ja uudelle elämälle: isot haasteet muovaavat ihmistä ja ajattelua uuteen suuntaan, eikä paluuta vanhaan enää ole. Media tuntuu hierovan jokaisen, myös niiden jotka mediaa koittavat välttää, kasvoil