Siirry pääsisältöön

Ensitapaaminen

Me milleniaalit, Y-sukupolvi, 1980-luvun lapset olemme hyvin koulutettuja, ajattelevia, innovatiivisia, fiksuja ja osaavia: Suomen tulevaisuuden toivoja ja tekijöitä. Kuten nuoriso aina. Kun on viettänyt 19 vuotta elämästään eri oppilaitoksissa, saanut kypsyä tiedeyhteisössä, saavuttanut henkilökohtaisen saturaatiopisteen ja halunnut lopulta lähteä lentoon, sitä odottaa maailmalta mahdollisuuksia joihin tarttua.
Esimerkiksi työpaikkaa, jossa saisi laittaa kaiken osaamisensa ja innostuksensa peliin. Missä sinä siis olet? Minä kun olen täällä, valmiimpana ja innokkaampana kuin koskaan. Opintojeni lisäksi olen ehtinyt jo tehdä töitäkin, nähdä erilaisia organisaatioita, työyhteisöjä ja johtamistapoja. Suuresta motivaatiostani huolimatta joudun käyttämään päiväni työn etsimiseen, hakemusten lähettämiseen, harmaiden hiuksien kasvattamiseen, turhautumiseen, innostumiseen ja haaveiluun.
Minua kiinnostavat monet asiat, ja innostun helposti kaikesta uudesta. Sain opiskella juuri sitä alaa mitä halusinkin ja pääsin erikoistumaan juuri niihin kysymyksiin, jotka minua eniten kiinnostivat. Ympäristötiede on antanut kattavan kuvan maapallomme tilasta ja herättänyt paljon ajatuksia siitä, mitä mahdollisuuksia meillä on elää täällä luonnon reunaehtoja kunnioittaen. Minua kiehtoo erityisesti ympäristön ja yhteiskunnan leikkauspisteet; ne rajapinnat joissa käydään välillä ankariakin taistoja.

Monet urallaan pitkälle ehtineet sedät ja tädit ovat toistuvasti osoittaneet minulle ymmärrystään. Ystävistäni puhumattakaan. Olen saanut valtavasti rohkaisevia sanoja ja tsemppausta. Omista urahaaveista ja etenemisen janosta kertoessaan saa aitoa kannustusta. ”On tärkeää, että sen uran pääsee myös aloittamaan, kaikki ovat alussa joskus”. Voi kun sanoista päästäisiin vielä tekoihin!
Tämä blogi on perustettu työnhakuani varten, mutta aiheesta rönsyilevän kirjoittajansa ansiosta se varmasti tulee kattamaan paljon muitakin aihepiirejä, esimerkiksi kulttuuria eri muodoissa. Lähtökohtaiset tavoitteet ovat kuitenkin ammatillisia ja siinä koitan pysyä edes hetken. Odotan sitä päivää, kun saan muuttaa sisällön nuoren naisen työelämäkokemuksiksi maailmanpelastuksen saralla!

Tervetuloa mukaan lukemaan :)


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Urasuunnittelua

Ystäväni kysyvät minulta usein mielipidettä ja neuvoa työhakemusten valmistelemiseen, CV:n muotoilemiseen tai yhteydenottotapoihin kiinnostavaa yritystä kohtaan. Olin jo aiemmin pohtinut yhteistä kokoontumista näiden teemojen äärelle ja syyskuussa saimme lopulta sovittua ajankohdan. ”Otin muuten lomapäivän tapaamistamme varten, nähdään siis Helsingissä!” Kun opiskelukavereilta löytyy tämän tason sitoutumista oman porukan ”urapäiviin”, ei voi kuin nostaa hattua. Ja samaan hengenvetoon todeta, että urasuunnittelu, urakehitys ja työllistymisasiat ovat meille nuorille aikuisille tosi tärkeitä juttuja. Vakituiselta vaikuttaneet työsuhteet eivät ehkä olekaan niin vakituisia ja kukaan meistä ei koe olevansa erityisen turvassa. Tuttujen ihmisten kanssa on hyvä ruotia arkojakin aiheita, kuten palkan suuruutta. Oli huojentavaa kuulla, että määritimme oman osaamisemme arvon hyvinkin samalle tasolle. Keskustelusta sai rohkeutta kertoa reilusti palkkatoiveensa sitä kysyttäessä, raha-as

Sutkautuksia

Nonniin. Keväinen keuhkotauti saavutti minutkin herran vuonna 2022, joskaan kyseessä ei ollut korona vaan jokin muu erittäin epämiellyttävä puheeäänen ja voimat vievä tauti. Se oli viimeinen kannustin, suorastaan tarjottimella eteen tuotu vaihtoehto, ladata maksullisen podcast-palveluntarjoajan ilmainen 2 viikon tutustumisjakso ja uppoutua Antti Holman uuden podcastin pariin aina niinä hetkinä, kun en yskinyt keuhkojani pihalle mykkyrässä lattialla tai ollut unessa.  Onpa sillä Holmalla kivoja sutkautuksia ja näkemyksiä! Jäin pohtimaan mikä on nykyään se kanava, jonne voisi itse suoltaa omasta mielestään hauskoja sutkautuksia ilman painetta olla asiallisen tarkka tai muuten pätevä. Twitterkin on lähinnä pelottava ammatillisen pätemisen paikka, ei sinne kehtaa kirjoittaa mitään omia persoonallisia ajatuksiaan. Eikä huvita, aina kun sinne erehtyy menemään niin silmille ryöpsähtää jokin makaaberi metsäkeskustelu tai vähemmistöjen oikeustaistelu-ketju. Aina on kaikki huonosti ja lukijalle

Suomi 100 - edelläkävijyyttä vai menneissä kieriskelyä?

Juttelin ystävieni kanssa itsenäisyyspäivän juhlamenoista. ”Meidän kunnassa lasketaan seppeleet kaikille hautausmaille, sytytetään kynttilät, kirkossa pidetään juhlamessu, on juhlalounas ja perinteisiä puheita.” Pohdimme miksi itsenäisyyspäivän juhlimisen pitää olla niin kamalan ankeaa ja miksi aina muistellaan sota-aikoja? Voisiko olla vaihteeksi jotain muuta, edes tällaisena juhlavuonna? Meistä suomalaisista puhutaan edelläkävijöinä. Meillä on sopivasti kaikkea ja maassamme on paljon hyvää. Mutta takertuminen menneeseen ei tuo meille parempaa huomista. Itsenäisyyden saavuttamiseksi on tehty valtavia uhrauksia, joiden seurauksia kannamme edelleen mukanamme mm. sulkeutuneisuuden ja osattomuuden kokemuksina. Suomi on uudistusten äärellä: terveyspalvelut muuttuvat, osallistuminen muuttuu, liikenne muuttuu, ruoka muuttuu, elinkeinot muuttuvat. Työ muuttuu. Muutokset ovat nopeampia kuin mihin hallinnon uudistumiskyky yltää. Ison laivan kääntyminen on muutenkin hidasta, nyt sen h