Siirry pääsisältöön

Kerro jotain itsestäsi

Tähän kysymykseen sain vastata viimeksi viime viikolla. Perinteistäkin perinteisempi työhaastattelun aloituskysymys on yllättävän vaikea juttu: se on mahdollisuutesi loistaa – tai olla loistamatta. ”Voisit aloittaa kertomalla ensin jotain itsestäsi”. Huh, taas sitä mennään!
Mitä hittoa kannattaa ensitöikseen sanoa monologissaan ventovieraille ihmisille? Mitä oletuksia voi tehdä valmiiksi ja mitä ei? Luontevaa olisi esimerkiksi ajatella, että haastattelijat ovat perehtyneet lähettämääsi CV:hen, josta selviää iso osa henkilöhistoriaasi. Mutta aina näin ei tosiaankaan ole, ja tilanne pitäisi pystyä aistimaan sekunneissa. Vaikka esittelyä olisi pohtinut etukäteen (mitä suosittelen lämpimästi), niin todellinen tilanne saattaa vaikuttaa paljonkin puheesi lopulliseen sisältöön.
Ennakkovalmistautuminen on aina hyvästä, sillä sanattomaksi jääminen ei välttämättä anna kovin hyvää vaikutelmaa. Itse mietin yleensä noin päivää ennen haastattelua mitä sisällyttäisin aloituspuheenvuorooni. Aloitan aina nimestäni, sillä hissipuhekin* on hyvä aloittaa aina esittelyllä. Sen jälkeen kerron miksi olen hakenut ko. työpaikkaa ja mitkä ovat vahvuuteni siihen. Lopuksi kuvailen muutamalla sanalla miten vietän vapaa-aikani ja vihjailen esimerkiksi muuttovalmiudestani.
Hyvin valmistautuessaan saa sen(kin) hyödyn, että tulee pohtineeksi kysymystä ”miksi haen tätä työpaikkaa?”. Siihen on hyvä tietää vastaus ja se kiinnostaa myös haastattelijoita. Lisäksi haastattelutilanteessa saattaa alkaa jännittää ja sanat menevät jotenkin sekaisin, tai tunnelma onkin leppoisan sijaan lähinnä jäätävä ja lennossa pitääkin painottaa eri asioita kuin on suunnitellut. Ei haittaa, vaikka on pari lausetta mietittynä etukäteen valmiiksi.
Tässä maailman ajassa, kun työnhakijoita on paljon enemmän kuin töitä, tulee varmasti haettua sellaisiakin paikkoja, jotka eivät ole varsinaisesti unelmaduuneja. Mutta duuneja kumminkin. Tästä syystä on oltava haastatteluun mennessä älyttömän hyvin selvillä miten perustelee itselleen, ja sitä kautta työnantajalle, oman kiinnostuksensa juuri tähän työtehtävään. Olen mennyt haastatteluihin valmistautuen ja valmistautumatta ja pidän enemmän ensimmäisestä versiosta. Jälkimmäiselläkin taktiikalla selviää, mutta lopputulos on hajanaisempi, epävarmempi ja jää usein jotenkin häilyväksi. Jos joutuu lennossa miettimään omia motiivejaan se näkyy heti vastapuolelle ja lisäksi se vie itseltä paljon energiaa.
Kun aloittaa itsensäesittelymonologia, olisi kiva saada tietää erinäisiä lähtötietoja, joita harvoin tulee kuitenkaan kysyneeksi. Esimerkiksi: oletteko lukeneet hakemukseni ja CV:ni? Olen nimittäin huomannut, että haastattelutilanteissa rekrytoijat selaavat hämmentävän usein  CV:täni, aivan kuin eivät olisi siihen etukäteen ollenkaan tutustuneet. Eräässä haastattelussa viittasin kapellimestarikokemukseeni, jolloin setä pöydän toisella puolella meni aivan hiljaiseksi ja plarasi papereitani ilmeisen yllätettynä löytääkseen kohdan, joka selittäisi esiin noussutta väitettä. Voisin kuitenkin lonkalta heittää, että ihan jokainen ympäristöalan tehtäviin hakeva ei todennäköisesti ole toiminut kapellimestarina, joten tämän luulisi pompanneen rekrytoijan silmiin CV:tä lukiessaan.
Tilanteessa, jossa et välttämättä tiedä ovatko pöydän toisella puolella istuvat tehneet pohjatyönsä kunnolla vai hutiloiden, on todella vaikea päättää mitä itsestään aluksi kertoisi. Jos pohjatyöt on tehty hyvin, voi lähteä kevyesti syväluotaamaan omia osaamisalueitaan, mutta päinvastaisessa tilanteessa taas olisi todennnäköisesti parempi vain kerrata suullisesti oman hakemuksensa sisältö. Näitä asioita voi vain koittaa aistia niiden ensimmäisten hetkien aikana, kun saapuu haastatteluhuoneeseen. Aiheesta kirjoittaa osuvasti myös Aki Ahlroth omassa kolumnissaan. Hän ruotii aihetta mm. seuraavin sanakääntein:
”Huolellinen ennakkovalmistautuminen ei tietenkään koske rekrytoivaa esimiestä, joka voi saapua haastatteluun suoraan palaverista viinerin murut rinnuksilla ja poissaolevan näköisenä. - - Ensimmäiset neljäkymmentäviisi minuuttia käydään haastateltavan työhistoriaa kohta kohdalta läpi sillä seurauksella, ettei haastattelussa päästä pintaa syvemmälle. Onneksi työnantajan neuvotteluasema on työnhakijaa parempi, jolloin samat säännöt eivät koske molempia osapuolia.”
Minusta on myös tärkeää muistaa, että on työnantajan menetys, jos hän ei ole perehtynyt toimittamiini asiakirjoihin kunnolla. Silloin hän ei saa minusta kaikkea sitä irti, mitä parhaassa tapauksessa voisi. Jos haastatteluaika menee työhistorian kertaamiseen eikä päästä keskustelemaan syvällisemmällä tasolla hakijan osaamisesta ja taidoista, on se yhtälailla, tai ehkä jopa suuremmalta osin, työnantajan menetys. Työnhaussa on kuitenkin aina kaksi osapuolta, jotka käyvät kauppaa keskenään. Työttömälle työnhakijalle se voi olla vaikea hahmottaa, mutta tämä näkökulma on mielestäni tärkeä opetella huomaamaan.
Haastatteluun mennessä on luonnollisesti hyvä valmistautua kertomaan myös substanssiosaamisestaan ja siitä miten arvelee sen sopivan avoimena olevaan tehtävään. Tai jos tehtävä ei ole substanssiosaamisesi alueella, niin silloin tulokulma kannattaa miettiä niiden taitojen kautta, joiden ansiosta olet päättänyt paikkaa hakea. Olen kokeillut molempia versioita ja se on aina yhtä haastavaa. Sillä totuushan on, että jokaisessa haastattelussa tulee vastaan yllätyksiä: kysymyksiä, joihin et pysty varautumaan millään tavalla. Tärkeintä kuitenkin olisi, että pystyt olemaan mahdollisimman hyvin oma itsesi myös näissä yllättävissä tilanteissa. Hengitä syvään ja pidä hetki taukoa. On ihan ok miettiä tovi, mitä yllätyksellisiin kysymyksiin vastaat.


* Hissipuhe = on puhe, jonka pitäisit samaan hissiin nousseelle kiinnostavan työpaikan pomolle siinä ajassa, kun hissi nousee kuvitteellisen kerrostalon ylimpään kerrokseen. Eli lyhyt, kompakti ja vakuuttava esitys sinusta ja taidoistasi. Hissipuhe on alun perin syntynyt markkinointipuheeksi, mutta on sovellettavissa mainiosti myös työhaastattelutilanteisiin. Googlaamalla löytyy useita eri ohjesivustoja hyvän hissipuheen laatimiseksi.

Kommentit

  1. Alkuesittelystä olen itse ajatellut, että siinä voisi olla hyvin yleisluontaisesti ja kiteytetysti, kuka on. Mitä sinä haluat itsestäsi muistettavan? Oppikirjaesimerkkejä miettiessä muistin tämän artikkelin, joka toimii ensisijaisesti hakemuksessa yms, mutta miksei myös "hissipuheessa": https://cdn.ampproject.org/c/www.forbes.com/sites/dailymuse/2017/01/26/the-professional-bio-template-that-makes-everyone-sound-accomplished/amp/

    Haastatteluun kutsuttavien valintaa ei välttämättä aina tee sama henkilö, joka hakijoita haastattelee. Itse en antaisi sen häiritä omaa flowta, että haastattelija ei tunnu olevan valmistautunut, saatika että hän(/he) ei(vät) osaa CV:täsi ulkoa. Haastattelussa kuitenkin on olennaista yhdistää persoona siihen paperiin, jonka perusteella sinut on kutsuttu haastateltavaksi.

    Mitä nopeammin haastattelun saa muodostumaan keskusteluksi kysymys-vastaus -asetelman sijaan, yleensä sen helpompaa tilanteessa on rentoutua. Tämänkin puolesta "kerro jotain itsestäsi" voi olla luonteva tapa aloittaa tämä keskustelu.

    Muuten valmistautumisessa mietin itse konkreettisia esimerkkejä tilanteista, joista toimintatapani ja osaamiseni käyvät ilmi, erityisesti ne asiat, jotka hakemukseen tuli rustattua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Seppo kommentistasi! Tuli monia hyviä pointteja esiin ja myös linkin takaa löytyi erittäin hyviä neuvoja niin hakemuksen tekoon kuin haastattelutilanteeseenkin. On totta, että monilla firmoilla rekrytoinnin hoitaa ulkopuolinen taho ja varsinainen työnantaja tavataan vasta hakuprosessin loppuvaiheessa. Koitinkin kirjoituksessani tuoda esille, että hakijan on hyvä varautua vaihtelevaan vastaanottoon eri haastatteluissa. Oman persoonan esiin tuominen on tosi tärkeää ja mahdollisimman rento/sujuva keskustelu helpottaa molempia osapuolia. Yleensä aloituspuheenvuorossa ei tosiaan ole juurikaan aikaa mennä pintaa syvemmälle, jolloin on sitäkin tärkeämpää varata konkreettisia esimerkkejä valmiiksi :)

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Urasuunnittelua

Ystäväni kysyvät minulta usein mielipidettä ja neuvoa työhakemusten valmistelemiseen, CV:n muotoilemiseen tai yhteydenottotapoihin kiinnostavaa yritystä kohtaan. Olin jo aiemmin pohtinut yhteistä kokoontumista näiden teemojen äärelle ja syyskuussa saimme lopulta sovittua ajankohdan. ”Otin muuten lomapäivän tapaamistamme varten, nähdään siis Helsingissä!” Kun opiskelukavereilta löytyy tämän tason sitoutumista oman porukan ”urapäiviin”, ei voi kuin nostaa hattua. Ja samaan hengenvetoon todeta, että urasuunnittelu, urakehitys ja työllistymisasiat ovat meille nuorille aikuisille tosi tärkeitä juttuja. Vakituiselta vaikuttaneet työsuhteet eivät ehkä olekaan niin vakituisia ja kukaan meistä ei koe olevansa erityisen turvassa. Tuttujen ihmisten kanssa on hyvä ruotia arkojakin aiheita, kuten palkan suuruutta. Oli huojentavaa kuulla, että määritimme oman osaamisemme arvon hyvinkin samalle tasolle. Keskustelusta sai rohkeutta kertoa reilusti palkkatoiveensa sitä kysyttäessä, raha-as

Sutkautuksia

Nonniin. Keväinen keuhkotauti saavutti minutkin herran vuonna 2022, joskaan kyseessä ei ollut korona vaan jokin muu erittäin epämiellyttävä puheeäänen ja voimat vievä tauti. Se oli viimeinen kannustin, suorastaan tarjottimella eteen tuotu vaihtoehto, ladata maksullisen podcast-palveluntarjoajan ilmainen 2 viikon tutustumisjakso ja uppoutua Antti Holman uuden podcastin pariin aina niinä hetkinä, kun en yskinyt keuhkojani pihalle mykkyrässä lattialla tai ollut unessa.  Onpa sillä Holmalla kivoja sutkautuksia ja näkemyksiä! Jäin pohtimaan mikä on nykyään se kanava, jonne voisi itse suoltaa omasta mielestään hauskoja sutkautuksia ilman painetta olla asiallisen tarkka tai muuten pätevä. Twitterkin on lähinnä pelottava ammatillisen pätemisen paikka, ei sinne kehtaa kirjoittaa mitään omia persoonallisia ajatuksiaan. Eikä huvita, aina kun sinne erehtyy menemään niin silmille ryöpsähtää jokin makaaberi metsäkeskustelu tai vähemmistöjen oikeustaistelu-ketju. Aina on kaikki huonosti ja lukijalle

Suomi 100 - edelläkävijyyttä vai menneissä kieriskelyä?

Juttelin ystävieni kanssa itsenäisyyspäivän juhlamenoista. ”Meidän kunnassa lasketaan seppeleet kaikille hautausmaille, sytytetään kynttilät, kirkossa pidetään juhlamessu, on juhlalounas ja perinteisiä puheita.” Pohdimme miksi itsenäisyyspäivän juhlimisen pitää olla niin kamalan ankeaa ja miksi aina muistellaan sota-aikoja? Voisiko olla vaihteeksi jotain muuta, edes tällaisena juhlavuonna? Meistä suomalaisista puhutaan edelläkävijöinä. Meillä on sopivasti kaikkea ja maassamme on paljon hyvää. Mutta takertuminen menneeseen ei tuo meille parempaa huomista. Itsenäisyyden saavuttamiseksi on tehty valtavia uhrauksia, joiden seurauksia kannamme edelleen mukanamme mm. sulkeutuneisuuden ja osattomuuden kokemuksina. Suomi on uudistusten äärellä: terveyspalvelut muuttuvat, osallistuminen muuttuu, liikenne muuttuu, ruoka muuttuu, elinkeinot muuttuvat. Työ muuttuu. Muutokset ovat nopeampia kuin mihin hallinnon uudistumiskyky yltää. Ison laivan kääntyminen on muutenkin hidasta, nyt sen h